Представљање монографије The Geography of Serbia – Nature, People, Economy

Промоција научне монографије The Geography of Serbia – Nature, People, Economy,  у издању издавачке куће  Springer,  биће одржана у среду, 15. jуна, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ. Скуп ће поздравити  академик Владимир С. Костић, председник САНУ, а о научној моногафији говориће уредници проф. др Предраг Ђуровић (Географски факултет Универзитета у Београду), др Владимир Никитовић, научни саветник Института друштвених наука у Београду и проф. др Жаклина Стојановић, декан Економског факултета  Универзитета у Београду.

Географска наука је несумњиво показала свој значај у прошлости, као што то чини и данас, уводећи нове научне методе и алате у складу са савременим научним и технолошким достигнућима. Инспирисани тим чињеницама, али и потребом да глобалној научној и стручној јавности прикаже природне и друштвене појаве у Србији кроз призму њихових међусобних односа у савременом географском контексту, уреднички тим који чине Емилија Манић, Владимир Никитовић и Предраг Ђуровић,  окупио је велики број аутора из 12 домаћих научних институција. Резултат тог подухвата је ова истакнута монографија међународног значаја – The Geography of Serbia – објављена у оквиру едиције World Regional Geography Book Series.

Према речима издавача, ради се о до сад најсвеобухватнијој публикацији која се бави географијом Србије на енглеском језику. У њој се, кроз холистички приступ, читалачкој публици отвара могућност да упозна Србију из различитих углова: њену историју и природу, становништво, привреду, као и различите изазове са којима се данас суочава. Попут коцкица мозаика, ређају се 23 поглавља, која интегришу различите димензије географских и сродних процеса у Србији и доводе их на јединствен начин у регионални контекст у оквиру Балкана и Европе.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/