Представљање зборника радова „Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад”

Зборник радова „Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад”, чији је уредник Иван Меденица, биће представљен у среду, 5. јуна, у 12 сати, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности.

О зборнику, који се бави радом чувеног сценографа и дописног члана САНУ Миодрага Табачког, говориће Бранислав Митровић, архитекта и редовни члан САНУ,  др Милена Драгићевић Шешић, професорка емерита ФДУ, и др Иван Меденица, редовни професор ФДУ и уредник издања. Разговор модерира др Огњен Обрадовић, асистент ФДУ.

Зборник „Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад” настао је као резултат и разрада конференције истог назива, одржанe 19. априла 2023, такође у Свечаној сали САНУ. Пратећи структуру скупа, први део зборника састоји се од научних текстова о раду Табачког (теоријски прилози др Ирине Суботић, др Милене Драгићевић Шешић, др Марине Миливојевић Мађарев, др Ивана Меденице и др Огњена Обрадовића); други је транскрипт  панела, на ком су о сарадњи са еминентним сценографом говорили уметници из региона (др Небојша Ромчевић, Радмила Војводић, Егон Савин, Бјанка Аџић Урсулов), a који је осмислила и модерирала Миа Давид.

Радовима ослoњeним на конференцијска излагања и разговор придружен је и ауторски текст Дијане Милошевић, који говори о Табачком као педагогу и уметничком сараднику.