Преминуо академик Димитрије Стефановић

Српска академија наука и уметности (САНУ) са великом жалошћу обавештава јавност да je 1. августа, у Београду, у 91. години, преминуо академик Димитрије Стефановић (Панчево, 25. 11. 1929),  један од најзначајнијих српских музиколога и филолога, који је посебан допринос дао у изучавању духовне музике – византијске и старе српске.

Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, на Одсеку за германистику (енглески и немачки језик), 1955. године, и на Музичој академији у Београду, на Одсеку за историју музике, 1956. године. Магистрирао је (1960) и докторирао (1967)  на Универзитету у Оксфорду. Током последипломских студија радио је са чувеним музиколозима-византолозима Егоном Велесом, Хенријем Тилијардом и Оливером Странком. На Музичком факултету Универзитета у Оксфорду држао је предавања о византијској и старој словенској музици, а био је и учесник многобројних међународних научних скупова и конгреса широм Европе и Америке.

За дописног члана САНУ изабран 1976. године, а за редовног 1985. У Музиколошком институту САНУ био је научни саветник (од 1958), а потом и директор (од 1979. до 2001). Генерални  секретар САНУ био је од 2007. до 2015. године, а секретар  Одељења друштвених наука САНУ од 2017. до 2019. Поред тога, био је дописни члан ЈАЗУ (од 1986) и дописни члан САЗУ (од 1987), као и секретар, а потом  потпредседник Одељења за сценске уметности и музику Матице српске.

Академик Димитрије Стефановић је дао велики допринос у области музиколошких истраживања. Захваљујући његовом раду откривен је, транскрибован, критички вреднован и објављен велики број средњовековних докумената, а датум писменог почетка старе српске музике померен је на почетак 15. века. Уз многобројне студије (око две стотине текстова) на српском, енглеском, немачком, француском и руском језику, приредио је три књиге нотних записа традиционалног Карловачког појања Бранка Цвејића, уредио је неколико зборника радова са међународних научних скупова, рецензирао је низ музиколошких монографија и зборника.

Поред рада на проучавању православне црквене музике, континуирано се бавио извођењем старе и новије црквене музике. Дириговао је Панчевачким српским црквеним певачким друштвом, повремено хором Првог београдског певачког друштва и хором Богословије Светог Саве у Београду. Био је асистент диригента београдског Академског хора Бранко Крсмановић. Водио је хор Београдски мадригалисти. Од оснивања (1969) до данас водио је Студијски хор Музиколошког института САНУ.

Носилац је Ордена Светог Саве првог степена (1990), одликовања руског и румунског патријарха, више грамата и признања епархијских архијереја, Крста за заслуге са лентом СР Немачке (1991), Златне значке Музичке омладине Југославије и добитник је награде Доситеј Обрадовић (2018).

Одлазак академика Димитрија Стефановића велики је  губитак за Српску академију  наука и уметности, као и за свеукупну српску уметност и културу.