Преминуо академик Милован Данојлић

Српска академија наука и уметности (САНУ) са великом жалошћу обавештава јавност да je 23. новембра 2022. године у Поатјеу (Француска), у 85. години, преминуо њен редовни члан Милован Данојлић (Ивановци, код Љига, 3. јул 1937), један од наших најплоднијих и најуспешнијих писца и један од наших најбуднијих мислилаца.

Дипломирао је 1973. године на Одсеку за романистику на Филолошком факултету у Београду (Група за француски језик и књижевност). Сарађивао је као стални и спољни сарадник у дневним листовима „Борба” и „Политика”, у недељницима НИН и „Печат” и бројним књижевним часописима. Од 1984. године живео је у Француској, где је у два наврата радио као лектор за српскохрватски језик на Универзитету у Поатјеу.

Данојлић је објавио више од 70 дела, међу којима су поезија, проза и есејистика. Посебан допринос дао је српској поезији за децу. Приредио је и превео велики број књига за децу, а преводио је и дела Шекспира, Бодлера, Бродског, Сиорана, Арагона, Паунда, Јејтса, Јонеска, Клодела.

За иностраног члана САНУ изабран 2000, за дописног 2015, а за њеног редовног члана 2018. године. Био је председник Српске књижевне задруге (од 2013) и оснивач и члан Управног одбора Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” у Београду. Под окриљем „Адлигата” од 2009. године налази се његов легат.

Милован Данојлић је добитник великог броја награда и признања, међу којима су: Змајева награда; НИН-ова награда; Октобарска награда града Београда; Награда САНУ из Фонда Бранка Ћопића; Награда Задужбине Десанке Максимовић; Књижевна награда „Невен“; Виталова награда; Награда „Бора Станковић“; Дисова награда; Жичка хрисовуља; Извииcкpa Њeгoшeвa; Награда „Раде Драинац“; Награда „Исидорa Секулић“, Орден Светог Саве и друге.

Његов одлазак велики је губитак за Српску академију наука и уметности, као и за српско друштво и свеукупну националну културу.