Преминуо академик Момчило М. Ристић

Српска академија наука и уметности обавештава јавност да је њен редовни члан проф. др Момчило М. Ристић преминуо 10. августа 2018. године, у Београду.

Академик Момчило М. Ристић рођен је у Мрчајевцима, 27. јула 1929. године. Дипломирао је на Технолошком факултету Техничке велике школе у Београду, 1954. године, а докторирао на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду, 1962. године.

Био је редовни професор универзитета у Београду, Нишу и Крагујевцу и научни саветник Института техничких наука САНУ.

Као један од водећих југословенских технолога и утемељивач науке о материјалима код нас, стекао је велики углед у међународним оквирима. Оснивач је Београдске школе синтеровања, а под његовим руководством одбрањене су 53 докторске дисертације, преко стотину магистарских теза, као и специјализације бројних младих научника из Србије и иностранства.

За дописног члана Одељења техничких наука САНУ изабран је 21. марта 1974, а за редовног 12. децембра 1985. године. Био је инострани члан Руске академије наука и Националне академије наука Украјине и члан ван радног састава Македонске академије наука и уметности.

Добитник је бројних домаћих и иностраних признања: Сребрна плакета града Београда за 1975. годину, Плакета Универзитета у Нишу, Плакета Немачке академије наука, Међународна Френкељева награда; Плакета Лихај универзитета у Пенсилванији (САД), Плакета Макс-Планк института, Почасна диплома Кијевског политехничког института, Почасна диплома Међународног института за науку о синтеровању, Златна значка Савеза инжењера металургије Пољске, Повеља и плакета Електронског факултета у Нишу, Повеља и плакета Центра за мултидисциплинарне студије Универзитета у Београду, Повеља Српског хемијског друштва, Плакета Научног центра за електронске материјале у Варшави и др.

Академик Момчило М. Ристић биће кремиран на Новом гробљу у Београду, 14. августа 2018. године, у 15.00 сати.