Приступно предавање иностраног члана САНУ Гинтера Принцинга

Инострани члан САНУ Гинтер Принцинг одржаће приступно превадања под називом „Наслеђивање престола у Византији и његов утицај на суседне земље Балкана” у петак, 24. јуна, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ.

Професор  Принцинг је рођен  24. септембра 1943. године у Хамбургу, где је похађао основу школу и чувену класичну гимназију Christianeum. Студирао је славистику и историју Источне и Југоисточне Европе, са тежиштем на византологији, на универзитетима у Хамбургу, Бечу, Лиону и Минхену. Овакво студијско искуство веома је проширило његове научне хоризонте, тако да Гинтер Принцинг у Немачкој слови за једног од највећих ерудита, нарочито у познавању источноевропског и балканског средњег века. Он је међу немачким медиевалистима највећи познавалац нашег и бугарског језика, што му омогућава суверено кретање кроз изворе и литературу домаће, балканске провенијенције.

Профеор Гинтер Принцинг  је универзитетску каријеру започео на Универзитету Рур у Бохуму, наставио је на Универзитету у Минстеру, прво као асистент, затим као доцент. Године 1986. преузима Катедру визатнологије на Јоханес Гутенгерг универзитету у Мајнцу. Десет година је био председник Немачке асоцијације византолога (2001-2011), пет година шеф пројекта Просопографија средњовизантијског периода (2007-2012) при Академији наука Берлин-Бранденбург, и десет година председник новог огранка у Мајнцу – Међународне асоцијације за проучавање Југоисточне Европе (1999-2009).

Професор Принцинг добитник је бронзане медаље Zasłużony Kulturzy Gloria Artis, Пољска(2007) и бронзане медаље за заслуге Универзитета Адам Мицкјевич у Познању, Пољска (2017)

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.