Продужено трајање изложбе „Никола Добровић: под заставама модерних покрета”

Изложба „Никола Добровић: под заставама модерних покрета” у Галерији САНУ, којом се обележава јубилеј 125. година од рођења овог изузетног архитекте, професора, урбанисте, теоретичара и редовног члана Српске академије наука и уметности, због интересовања публике, биће продужена до 2. октобра 2022. Изложба даје општи преглед  Добровићевог опуса у Прагу, Београду и широм бивше Југославије, представљајући више од 170 експоната међу којима су оригинални архитектонски пројекти, лични предмети, архивска грађа и слике Николиног брата Петра Добровића.

Ауторски тим кога чине проф. др Марта Вукотић Лазар и мр Бојан Ковачевић, у сарадњи са дизајнером поставке Марином Докмановић, представио је  упечатљив концепт заснован на мултимедијалном приступу уводећи видео- садржаје, макете и документарни филм као подједнако значајне сегменте. За реализацију изложбе, поред САНУ, заслужни су и бројни појединачни колекционари и институције које су позајмиле експонате из свог фонда, попут Музеја науке и технике, Куће легата, Народног музеја, Библиотека града Београда и других.

Изложбу прати богат пратећи програм састављен од ауторских вођења, предавања, промоција  и дебата. Поред скретања пажње шире јавности на изврсност Добровићевог дела, један од основних циљева изложбе јесте и покретање иницијатива за заштиту и обнову његових малобројно изведених објеката у Региону.

Изложбу „Никола Добровић: под заставама модерних покрета  досад је видело преко 12.000 посетилаца.

Ауторско стручно вођење кроз изложбу одвија се сваке суботе од 12 сати.

Галерија САНУ је отворена за посетиоце сваког дана, осим понедељком, од 10 сати до 21 сат. Улаз је слободан.