Промоција књиге „Живот и дело Саита Балића: Прича о ромском покрету”

Књига „Живот и дело Саита Балића: Прича о ромском покрету” Османа Балића биће промовисана у уторак, 14. маја, од 13 сати, у Сали 2 САНУ. О њој ће говорити: академик Тибор Варади, проф. др Драган Тодоровић, др Драгољуб Ацковић и Осман Балић.

Написана пером захвалног сина, данас прекаљеног ромског вође европског омера, књига „Живот и дело Саита Балића: Прича о ромском покрету интимно је сведочанство о покретачу буђења националне свести Рома и предводнику ромског активизма у негдашњој социјалистичкој Југославији.

Оно што је био Шабан Бајрамовић за ромску музику, то је значио Саит Балић за културну и политичку еманципацију Рома у Нишу и у Србији у другој половини минулог века. Био је народни трибун, практични стратег ромске политике, истакнути и сугестивни визионар, упућен у начин функционисања тадашњег режима и његових челника.

Монографија је омаж једном од последњих великих лидера међународне ромске политике, али се може читати и као критика расцепканости интернационалног ромског покрета данас. Намењена је и млађим нараштајима ромских активиста, „генерацији конформиста, а не бунтовника“, како их, оправдано или не, описује аутор публикације.