Изложба „Радови Александра Дерока у Уметничкој збирци САНУ” у Галерији САНУ до 7. октобра

У Галерији Српске академије наука и уметности од 6. јула биће отворена изложба „Радови Александра Дерока у Уметничкој збирци Српске академије наука и уметности”. Ауторка изложбе је Јелена Межински Миловановић, стручна сарадница Катарина Живановић, док је графички дизајн и техничко уређење урадила Данијела Парацки.

Александар Дероко (1894–1988), научник, уметник, педагог, интелектуалац ренесансног, широког поља интересовања, стваралац неисцрпне радне енергије, ратник, спортиста, знаменита личност Београда свог времена и велики шармер, од 1955. године члан је Српске академије наука и уметности.

Активан, између осталог, у Одељењу ликовне и музичке уметности, сарађујући са ликовним уметницима-академицима, који су учествовали у оснивању Галерије САНУ и дефинисању Уметничке збирке САНУ, Дероко је дао значајан допринос и овој сфери делатности Академије.

У време када су и други сликари чланови САНУ своје радове поклањали Академијиној колекцији, Александар Дероко је предлог да своје слике и цртеже поклони САНУ изнео свом пријатељу председнику САНУ академику Павлу Савићу, што је резултирало Савићевом иницијативом да Галерија САНУ организује изложбу радова Александра Дерока 1980. у Галерији културног центра, (пошто су у Галерији САНУ у току били грађевински радови и преуређење). Задовољан овом поставком, Дероко 1984. године Уметничкој збирци САНУ поклања  129 својих дела  – уз 19 слика, целину чини и 110 цртежа, скица, студија.

Скоро деценију после уметникове смрти – 1997. године, још једанаест цртежа Александра Дерока Академијиној Збирци поклонио је уметников млађи колега и сарадник, архитекта Слободана Ненадовића, тако САНУ данас чува 140 Дерокових дела.

Сада, после четири деценије, по први пут у Српској академији наука и уметности, Галерија САНУ јавности представља избор радова академика Александра Дерока из Уметничке збирке САНУ.

Ова ретроспектива, коју је махом осмислио сам Дероко, сећање је на уметника и захвалност дародавцу, једном од ликовних стваралаца академика чији су легати постали темељ Уметничке збирке САНУ на коме се она и данас развија.

Истовремено, изложба је и најава велике ретроспективе коју свом члану припрема САНУ у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду и бројним другим институцијама.

Српска академија наука и уметности захваљује на финансијској подршци Министарству културе и информисања Републике Србије и Секретаријату за културу Града Београда.

Изложба ће трајати до 7. октобра 2020. године. Галерија САНУ ће током лета радити сваког дана од 11 до 19 сати, осим понедељком када није отворена за посетиоце и четвртком када ради од 11 до 16 сати.

ОБАВЕШТЕЊЕ: У циљу спречавања заражавања COVID-19 молимо све посетиоце Галерије САНУ да носе маске приликом боравка у Изложбеном салону, да дезинфикују руке на улазу, држе растојање од два метра и, у случају потребе, у складу са препоруком особља Галерије, сачекају свој ред за обилазак изложбе уколико је у Галерији већ 10 посетилаца. Захваљујемо Вам на разумевању.