Реаговање поводом интервјуа академика Ракића

У дневном листу Политика, 11. априла ове године, појавио се интервју академика Љубисава Ракића, у којем су садржане извесне нетачности. Тим поводом, Српска академија наука и уметности скреће пажњу јавности на следеће чињенице:

  • Председник САНУ, Владимир С. Костић је у својим иступањима, по правилу, наглашавао да се ради о личним ставовима, без обзира на то о ком проблему се радило, без иједног покушаја „прекрајања историје” или покушаја да своје ставове представи као ставове САНУ. На потребу „синхронизације” ставова у Србији он је позивао још 2017. године.
  • Супротно тврдњама академика Љубисава Ракића да је „индикативно да његове ставове нико из редова академије није подржао”, Председништво САНУ се јавно и недвосмислено огласило са седнице од 19. јануара о.г. у врло сличним тоновима, огромна већина чланова САНУ је кроз своја одељења у протеклих пар месеци начелно подржала право на мишљење и слободу изражавања било ког члана САНУ и дала пуну подршку Извршном одбору и Председнику у обављању њихових дужности, што је достављено свим академицима без изузетка. У „наслућивању некаквог закључка” потребно је свакако узети у обзир и ове чињенице.
  • Не одговара истини да се САНУ није изјашњавала о проблемима Косова и Метохије, што континуирано чини и чинила је чак и у време пандемије, између осталог и кроз организовање научног скупа о разним аспектима и последицама сецесије са становишта међународног и унутрашњег права. Одељење историјских наука САНУ је такође јавност таксативно обавестило о изузетно великом броју трајних активности САНУ везаних за наше најважније питање. „Унутрашњи” дијалог по овом питању изнедрио је и посебну публикацију са прилозима већег броја чланова САНУ.

 

У Београду, 13. априла 2021. године

Служба за односе с јавношћу САНУ