Ретроспективна изложба слика академика Љубе Поповића

У Галерији САНУ је 4. септембра свечано отворена ретроспективна изложба слика Љуба Поповић (1934-2016). Изложбу је отворио академик Владимир С. Костић, председник САНУ.

Академик Љуба Поповић, једно од највећих имена српске, али и француске ликовне сцене, рођен је у Тузли, одрастао у Ваљеву, а у Београд долази како би студирао на Академији ликовних уметности. У Париз се преселио већ почетком шездесетих година. Његове слике се налазе у престижним музејима, галеријама и приватним колекцијама широм света.

Ретроспективна изложба у Галерији САНУ пружа комплетан увид у његово стваралаштво. Слике су груписане у више целина – београдски период, први париски период, осамдесете године, затим деведесете и период после 2000. године, док се изузетак од овог хронолошког принципа налази у првом, уводном делу поставке где ће бити изложен монументални триптих У част Џејмсу Џорџу Фрејзеру (1976 -1978).

Аутори изложбе, која ће трајати до 20. октобра, јесу Никола Кусовац и Славица Батос, a aуторска стручна вођења су уторком, средом и петком од 18 сати.

ВИШЕ О АУТОРУ И ИЗЛОЖБИ