Савремени трендови и нове стратегије у лечењу срчане инсуфицијенције: чињенице и перспективе

У организацији Одељења медицинских наука САНУ и Удружења за срчану слабост Србије, у среду, 1. фебруара, од 17 сати, у Свечаној сали САНУ биће одржан научни скуп под називом „Савремени трендови и нове стратегије у лечењу срчане инсуфицијенције: чињенице и перспективе – Мастерклас у срчаној инсуфицијенцији:  упознајте светске експерте и питајте интригантна питања”.

Лечење срчане инсуфицијенције је у последње три године доживело изузетан напредак захваљујући увођењу савремених стратегија, иновативних лекова и применом уређаја. Нова знања о патофизиологији срчане инсуфицијенције била су основa за примену нових лекова, који могу да успоре или чак одложе развој ове болести. Од великог је значаја  сазнање да лечење мора да буде мултидисциплинарно, али и да укључи болесника и његову породицу. Сведоци смо великих клиничких студија које су показале да инхибитори СГЛТ2 рецептора и неприлизинског система имају велику улогу у продужењу живота ових болесника, смањењу броја хоспитализација и утичу на побошање квалитета живота и повећање функционалног капацитета.

Професор др Стефан Анкер и професор др Џавед Батлер су водећи светски експерти у овој области који су открили нове терапијске принципе и њихову примену. Професор Батлер је професор на Универзитету Мисисипи у Џексону и један од најцитиранијих светских кардиолога у области срчане инсуфицијенције. Он је светски познат кардиолог који је дефинисао неколико основних принципа примене најновијих лекова. Професор Стефан Анкер је професор на Универзитету Шарите у Берлину и био је главни истраживач студије EMPEROR-preserved, који је по први пут у историји кардиологије омогућио лечење срчане инсуфицијенције са очуваном ејекционом фракцијом. Он је већ био гост САНУ 2022. године, када је одржао изванредно предавање о новим аспектима лечења срчане слабости.

 

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

 ПРОГРАМ