Изложба „Софија и Београд – археолошки бисери“

Изложба на отвореном „Софија и Београд – археолошки бисери“, која је отворена 14. јуна поводом обележавања 15 година сарадње између Бугарске академије наука и Српске академије наука и уметности на пољу археологије, може се погледати до 28. јуна у Улици Вука Караџића, испред Галерије САНУ. Поред наведеног јубилеја, њоме се обележава 150 година од оснивања  Бугарске академије наука и 140 година од када је Софија постала престоница Бугарске. Част да отворе изложбу имали су академик Владимир С. Костић, председник САНУ, и потпредседник Бугарске академије наука – дописни члан Васил Николов.

И Београд и Софија имају снажну археолошку традицију: археолошка истраживања се спроводе више од 100 година, а резултати имају великог одјека у академској јавности. У оба града постоји више налазишта која су значајно допринела разумевању прошлости ширег подручја Балкана.

Изложба одабраних фотографија новијих археолошких открића има за циљ да подсети на слојевито културно и споменичко наслеђе, као и да допринесе његовом бољем разумевању и чувању. Организатори су Национални археолошки институт с музејем Бугарске академије наука, Археолошки институт и Српска академија наука и уметности.