Стогодишњица рођења академика Дејана Медаковића

У петак, 1. јула, са почетком у 12 сати, у Свечаној сали САНУ биће одржана свечана академија поводом обележавања стогодишњице рођења Дејана Меда­ко­ви­ћа, једне од нај­мар­кантни­јих личности српске културе у XX веку.

Ове године обележавамо изузетно значајну годишњицу: 100 година од рођења Дејана  Медаковића – истакнутог српског историчара уметности, универзитетског професора, књи­же­вника, песника, академика, председника Српске академије наука и уметности,  председника Скупштине Вукове задужбине и декана Фи­лозофског факултета Универзитета у Београду.

На иницијативу Вукове задужбине и Издавачке куће Про­ме­теј, у Вуковој задужбини основан је Одбор за обележавање стогодишњице рођења Дејана Медаковића. У Одбору су се нашли представници Ми­ни­стар­ства културе и информисања, Одељења историјских наука САНУ, градова Новог Сада, Бео­града и Сремских Карловаца, Матице српске, Филозофског факултета у Београду, Народног музеја, Галерије Матице српске, чланови породице и низ личних пријатеља Дејана Меда­ко­ви­ћа.

Бавећи се деценијама српским темама Дејан Медаковић је кроз своја дела успео да прикаже најважније правце и носиоце нашег друштвеног и уметничког развоја, посебно, кад је реч о историји уметности XVIII и XIX века.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

ПРОГРАМ