Свечана академија посвећена обележавању 150 година од рођења академика Ђорђа Нешића

Свечана академија посвећена обележавању 150 година од рођења академика Ђорђа Нешића биће одржана у петак, 19. маја, у  Свечаној сали САНУ,  у 11 сати.

Ђорђе Нешић  (Шабац, 15.6.1873 – Београд, 24.10.1959) био је чувени офталмолог и професор Медицинског факултета у Београду. Дипломирао је на Медицинском факултету  у Москви. Специјализацију из очних болести завршио је на московској Очној клиници код чувеног професора Адријана А. Крјукова. По повратку у  земљу, активно се укључио у рад Српског лекарског друштва и истакао као пионир експерименталних радова у офталмологији. За шефа Очног одељења Опште државне болнице у Београду постављен је 1904. године.

Учествовао је у балканским ратовима и Првом светском рату као војни лекар. За учешће у војном санитету примио је бројна одликовања.

Године 1921. изабран је за редовног професора офталмологије на Медицинском факултету Београду. Исте године постављен је  за управника  тада основане Очне клинике при Медицинском факултету,  где остаје да ради све до одласка у пензију 1955. године. Био је  декан Медицинског факултета у Београду (1930-1932).

За редовног члана Српске академије наука изабран је 1947. године.

Аутор је  великог броја стручних и научних радова.  Велики  одјек имали су његови радови о хемералопији, коју је проучио на Солунском фронту. Једно од његових главних достигнућа на пољу офталмологије јесте конструисање  електромагнета за уклањање металних страних тела из ока. Поставио је темеље савремене офтамологије у Србији. Захваљујући његовом труду и иновативном приступу Клиника за очне болести у Београду постала је један од водећих офталмолошких центара у земљи. У његову част ова  установа је 1970. године понела назив  Клиника за очне болести „Проф. др Ђорђе Нешић“.

ПРОГРАМ