Свечана академија посвећена обележавању 175 година од рођења професора Милана Јовановића Батута

У уторак, 16. маја, у 10 сати, у  Свечаној сали САНУ биће приређена свечана академија посвећена обележавању 175 година од рођења професора  Милана Јовановића Батута.

Милан Јовановић Батут (Сремска Митровица, 10. октобар 1847 ─ Београд, 11. септембар 1940) био је српски и југословенски лекар, универзитетски професор и утемељивач Медицинског факултета.

Студије медицине завршио је у Бечу. У периоду од 1880. до 1882. године, на позив црногорске владе, био је начелник Санитетског одељења тамошњег Министарства унутрашњих дела и главни лекар Цетињске болнице.

Залагањем др Владана Ђорђевића добио је државну стипендију за усавршавање у иностранству. Неколико година радио је у водећим медицинским установама Европе тога времена, у Минхену, Берлину, Паризу и Лондону. Посебно је проучавао проблеме хигијене и бактериологије.

Био је  редовни професор на Катедри хигијене и судске медицине Велике школе у Београду. Једна од највећих заслуга професора Батута била је оснивање Медицинског факултета у Београду. Остаће запамћен и као први декан у историји овог факултета.

Поред наставне и научне делатности, професор Батут био је веома активан друштвени радник. Између осталог, био је председник Српског лекарског друштва , Југословенског лекарског друштва и Друштва за чување народног здравља. На његову иницијативу основано је Министарство народног здравља после Првог светског рата. Предано је радио на здравственом просвећивању народа.  Објавио је неколико стотина чланака, на десетине брошура и књига.

Својим вишедеценијским научним и друштвеним радом оставио неизбрисив траг у историји српске медицине.

 

ПРОГРАМ