СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ

У четвртак, 29. априла, с почетком у 9:30, у Свечаној сали САНУ биће одржан научни скуп поводом Светског дана имунологије.

Након поздравних речи председавајућих скупа – академика Миодрага Чолића и др Наде Пејновић – уследиће предавања подељена у три секције: „Имуномодулација”, „Аутоимунске и инфламаторне болести” и „Вакцине и имунологија инфекције”.

Међународни дан имунологије је установљен 29. априла 2005. године и од тада се свакодневно одржава у организацији националних имунолошких друштава или на глобалном нивоу. Овај дан је посвећен повећању глобалне свести о значају имунологије у борби против инфекција, аутоимуности и рака. Слично другим имунолошким асоцијацијама, Друштво имунолога Србије у сарадњи са Одбором за имунологију и алергологију Одељења медицинских наука САНУ традиционално одржава научни скуп у САНУ. Тако ће и ове године бити изнети најновији резултати наших истраживача из области имунологије. Значај имунологије је постао посебно видљив у време текуће пандемије Ковид-19. Пандемија на посебан начин подстиче комуникацију научника са јавношћу и указује на предности имунолошких истраживања за добробит унапређења здравља, што је и основни циљ обележавања Дана имунологије.

ПРОГРАМ И АПСТРАКТИ