У ЧАСТ АКАДЕМИКА ИСИДОРЕ ЖЕБЕЉАН

Фестивалом „Исидори у част“ Коларчева задужбина обележава годину дана од одласка редовне чланице САНУ, истакнуте композиторке и прве жене универзитетског професора композиције у Србији Исидоре Жебељан. Програм фестивала, који се одржава 25. и 26. септембра, обухвата представљање књиге интервјуа и ауторских текстова Исидоре Жебељан „Док слушамо музику, садашњост је вечна“, као и извођење њених дела од којих ће нека моћи премијерно да се чују у Србији. Између осталих, биће изведена и њена композиција за гитару из 1999. која је посвећена сину Петру и последња довршена композиција „Гајдашки витраж“, омаж банатским пејзажима, банатској музици и њеном детињству.

Међу уметницима који учествују су и холандско-британски виолиниста и уметнички директор Међународног музичког фестивала у Холандији Стифт Даниел Роуланд, за кога је Исидора Жебељан компоновала Концерт за виолину и оркестар „Три чудне љубави“, као и челисткиња Маја Богдановић.

На промоцији књиге „Док слушамо музику, садашњост је вечна“  говориће Аница Добра, Владислава Гордић Петковић, Бора Бабић и Борислав Чичовачки, а дела Исидоре Жебељан изводиће чланови Жебељан ансамбла.

Фестивал су подржали Секретаријат за културу Града Београда и СОКОЈ.