Учешће на конференцији ELMINA2022

Српска академија наука и уметности у сарадњи са Технолошко-металуршким факултетом Универзитета у Београду позива вас на другу међународну конференцију „Electron Microscopy of Nanostructures – ELMINA2022”, која ће се одржати од 22. до 26. августа 2022. у Српској академији наука и уметности. Фокус конференције ЕЛМИНА2022 ће бити на примени електронске микроскопије у нанонаукама и нанотехнологијама.

Електронски микроскопи су веома занимљиви и комплексни инструменти којима се може испитати структура и хемијски састав супстанци, при високој резолуцији, у бројним дисциплинама: науци о материјалима, физици, хемији, металургији, геологији и биомедицинским наукама. Утицај електронске микроскопије и научних дисциплина у којима се користи веома је значајан и разноврстан, од гардеробе коју носимо, преко уређаја које користимо, до хране и лекова које конзумирамо, па и разумевања живог света анализом ћелија, ткива и микроорганизама. Електронска микроскопија омогућава јасно разумевање односа структура – својства  – примена широке лепеза материјала све до атомског нивоа.

Поред истраживачких лабораторија и универзитета, електронска микроскопија је постала незаменљива истраживачка дисциплина и у индустрији, пре свега у електронској индустрији, анализи експлоатационих ломова и контроли процеса у транспортним системима, хемијској, аутомобилској и текстилној индустрији и фармакологији.

САНУ и ТМФ су уложили напор да по други пут заједнички организују ЕЛМИНА конференцију, где ће као пленарни предавачи излагати врхунски истраживачи са најугледних универзитета и истраживачких лабораторија у свету (Беркли, Стенфорд, Оксфорд, Кембриџ, Мадрид, Осака, Токио, Граз, ЕМПА, ЕПФЛ, Макс Планк). Поред њих, млади научници, како домаћи, тако и из иностранства, имаће прилику да прикажу своје резултате из области примењене електронске микроскопије и тако допринесу мисији коју је у првој половини 20. века започео Ернст Руска, добитник Нобелове награде за продоре у електронској оптици,  који је и конструисао први електронски микроскоп.

За више информација, укључујући и импозантну листу пленарних предавача по позиву, посетите http://elmina.tmf.bg.ac.rs  или контактирајте са нама преко извршног организатора конференције jelica.kurcanski@panacomp.net.