Уручeње бисте Доситеја Обрадовића

Свечана церемонија уручења бисте Доситеја Обрадовића Универзитету „Мартин Лутер“ у Халеу, чији је дародавац Српска академија наука и уметности, одржана је 27. априла 2023. године.

Наведену бисту, тачније реплику скулптуре Петра Убавкића из фонда Уметничке збирке САНУ, која се налази у предворју Свечане сале САНУ уручио је академик Миодраг Марковић, потпредседник САНУ, том приликом је уручио. У оквиру церемоније отворена је и изложба „Вук Стефановић Караџић – Путешествије по Средњој Немачкој”, с обзиром на то да се ове године навршава 200 година од када је Вук Караџић боравио у Халеу. На тај начин, истог дана одата је почаст двојици наших великана.

Овај догађај иницирала је Амбасада Републике Србије у Савезној Републици Немачкој, у настојању да тамошњој јавности подигне свест о културно-просветним везама које између Србије и Немачке постоје уназад више стотина година. Поред чињенице да су немачка и српска култура биле прожете пријатељством и сарадњом великана – подсетимо само на  сарадњу Вука Караџића са Јоханом Волфгангом фон Гетеом и браћом Грим, као и  на чањеницу да су трагове у Немачкој оставиле и друге стожерне личности наше културе и историје као што су Лаза Лазаревић, Михајло Пупин, Надежда Петровић и многи други. Једна од личности која је српску културу немерљиво задужила својим великим делима, а која је своје богатство црпела и на извору немачке научне мисли свакако је и Доситеј Обрадовић, који је једно време провео на студијама у Халеу.

ВИДЕО