Изложба „Великани у фармацији: Тражим почетак, сјај и сате стале“

Првобитно планирана за почетак априла, изложба „Великани у фармацији: Тражим почетак, сјај и сате стале“, посвећена академицима  Стевану Јаковљевићу и Јовану Туцакову биће отворена у среду, 1. јула, у Галерији науке и технике САНУ. Организатор је Музеј за историју фармације Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, а ауторка изложбе Јелена Манојловић.

Академик Стеван Јаковљевић је био чувенији као књижевник, а само је малобројнима био познат као први старешина Фармацеутског одсека и први професор ботанике на Фармацији. Иза њега је остао значајан научни рад, па чак и једна силикатна алга у свом називу садржи његово име.

Академик медицинских наука Јован Туцаков, оснивача Института „Јосиф Панчић” и први професор фармакогнозије на Фармацији, и данас је чувен као најбољи познавалац лековитог биља у стручном и научном смислу.

На изложби ће бити изложена архивска грађа, лични предмети, аудио записи и фотографије из различитих приватних колекција. Намера аутора изложбе је да се шира публика упозна са великим значајем две изузетне личности за развој студија фармације у Србији.