ВИНСКИ ЛЕТОПИС СРБИЈЕ

ОД 3. ДО 29. НОВЕМБРА 2023.

Аутори: Жељко Томановић, дописни члан САНУ,  др Александар Фотић, проф. др Славица Тодић,  др Мирослав Николић, др Милица Рат, Томислав Ивановић, новинар
Организација: Галерија науке и технике САНУ

Циљ ове мултидисциплинарне поставке је приказ гајења винове лозе и винске културе у Србији кроз различите епохе и представљање како историјског наслеђа, тако и потенцијала модерног виноградарства и винарства. Изложба обједињује историјске налазе везане за винску културу и виноградарство на територији Србије од гвозденог доба до прве половине XX века и резултате савремених геномских истраживања везаних за старе аутохтоне сорте.

Поред археолошких експоната, алата за обраду винограда, резидбу и заштиту винове лозе, опреме за прераду грожђа, производњу, чување и уживање вина из локалних музеја широм Србије, изложба по први пут београдској јавности представља хербаријум Андреја Волног из Гимназије у Сремским Карловцима, са примерцима сорти винове лозе које су гајене на Фрушкој гори и околини у периоду од 1812.  до 1824. године. Хербаријум Волног има непроцењив значај у светским оквирима, а посетиоци ће имати прилику и да прелистају овај чувени хербаријум у дигиталној форми.

Такође, изложбена поставка по први пут представља и старе аутохтоне српске сорте винове лозе, укључујући и неколико до сада непознатих сорти, недавно откривених применом напредних молекуларно биолошких метода.

Уз упознавање са винском културом и виноградарством кроз различите историјске епохе, посетиоци ће сазнати и шта је филоксерна криза и како је текла обнова винограда у Србији у XX веку.

На изложби ће бити речи и о појединцима који су заслужни за развој виноградарства и винарства у Србији крајем XIX и почетка XX века, и указаће се на значај Винодељско-воћарске школе у Букову крај Неготина, која је у Србији крајем XIX века дала велики допринос у борби против филоксере и очувању аутохтоних сорти.

Посетиоци ће имати посебну прилику да кроз аутентичне писане изворе, изложене експонате, спој историјских чињеница и резултата најсавременијих генетичких анализа, стекну слику о богатој историји производње грожђа и култури справљања и испијања вина на овим просторима дугој више од два миленијума.