125 година од рођења Зоре Петровић (1894-2019)

Свечани скуп посвећен обележавању 125 година од рођења Зоре Петровић (1894-2019) биће одржан у петак, 8. новембра, с почетком у 11 сати, у Галерији САНУ.

Поздравну реч упутиће академик Душан Оташевић, управник Галерије САНУ, а затим ће уследити излагања професорке Симоне Чупић на тему „Свет изнад атељеа Зоре Петровић“, професорке Јасмине Чубрило – „У атељеу Зоре Петровић“, док ће академик Милица Стевановић говорити о раду Зоре Петровић у светлу проблема на данашњој ликовној сцени. Након тога биће приказан филм РТС-а „Зора Петровић“, сценаристе Вере Ристић.

Зора Петровић била је дописни члан САНУ, професорка на Академији ликовне уметности и једна од наших најзначајнијих представника колористичког експресионизма. Сликарство је учила у Уметничко занатској школи у Београду, Сликарској великој школи у Будимпешти, али и у Паризу код професора Андреа Лота.

У њеном опусу бројне су слике на којима приказује женске фигуре без идеализације.  Говорила је о томе на следећи начин: „…ми знамо да не постоји само естетска лепота. Лепота се налази у истини. Пошто људи пролазе кроз разна животна раздобља, циљ ми је да то забележим. Човек се роди, дете се испуњава снагом, вене, стари и умире. Покушавам да пратим човекову драму кроз преображаје његовог тела.“

ПРОГРАМ