Изложба „Академик Михаило Гавриловић – историчар, архивист, дипломата“

До 28. фебруара, у Галерији науке и технике САНУ може се погледати изложба посвећена академику Михаилу Гавриловићу.

Михаило Гавриловић (1868, Алексинац – 1924, Лондон) био је значајан историчар, први српски архивиста и први управник новоосноване Државне архиве Србије (1900); доктор наука са Сорбоне и професор Правног факултета Универзитета у Београду; веома угледан дипломата на Цетињу, у Лондону и Ватикану, цењен у међународним оквирима.

Циљ изложбе је да осветли, те најширој јавности представи, живот и дело овог великана националне историје који је, стицајем околности, данас готово непознат нашим савременицима, а поготово млађим генерацијама. Посетиоци могу да виде оригинална архивска документа, фотографије, писма, релевантне научне и стручне публикације.

Изложбу су припремили сарадници Огранка САНУ у Нишу, Народног музеја Ниш и Историјског архива Ниш у знак захвалности и поштовања према лику и делу академика  Михаила Гавриловићу, човека који је током целог свог живота – рођењем, школовањем, првим радним ангажманом, а и каснијим активностима – био везан за јужну и источну Србију.  Изложба је већ била представљена у Нишу, у Галерији „Синагога“, од 16. до 31. октобра прошле године.