Аврамовић: хиперинфлација, стабилизација и реформе

Научна конференција „Аврамовић: хиперинфлација, стабилизација и реформе“, поводом 100-годишњице рођења Драгослава Аврамовића (1919-2001), биће одржана у понедељак, 25. новембра, у Свечаној сали САНУ, с почетком у 9.30.

Др Драгослав Аврамовић, дописни члан САНУ,  био je изузетна личност у области економије. Од 1953. године радио je као економиста у Светској банци, напредујући временом до места директора. Био је саветник генералног секретара Конференције УН за трговину и развој, као и економски саветник Банке за трговину и развој (Вашингтон). Након блиставе међународне каријере, у својим седамдесетим годинама, зауставио je једну од најекстремнијих хиперинфлација у историју: хиперинфлацију у Србији 1992–1994.

Како је то учинио, на која  је политичко-економска ограничења наилазио и шта је потом покушавао да би привреду Србије ставио на одрживу путању – главна су  питања која ће ова конференција разматрати. Ово искуство је и данас важно за Србију која не успева да оствари пун потенцијал привредног раста услед недостатка реформи.

ПРОГРАМ