Изложба „Духовно и културно наслеђе манастира Студенице – древност, постојаност, савременост”

У Галерији САНУ, у петак, 13. децембра, отвoрена је изложба Духовно и културно наслеђе манастира Студенице – древност, постојаност, савременост, коју је Српска академија наука и уметности припремила у сарадњи са манастиром Студеница.  Окупљенима су се обратили председник Српске академије наука и уметности академик Владимир С. Костић, игуман манастира Студеницe архимандрит Тихон и дописни члан САНУ Миодраг Марковић, а изложбу је отворио академик Гојко Суботић

Овим научно-стручним пројектом уједно се  обележава велики јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Циљ изложбе је да се укрштањем аутентичних артефаката и конвенционалних експоната са новим технологијама и дигиталним инсталацијама, креира интерактивна, савремена презентација манастира Студеница. Актуелна поставка подразумева модеран приступ и коришћење најсавременије електронске опреме која ће најширем кругу посетилаца учинити приступачним све сегменте манастирског комплекса, архитектуру, сликарство, ризницу, али и новија открића бројних истраживача.

Аутор изложбе и уредник каталога је дописни члан САНУ Миодраг Марковић. Дизајн изложбе / интерактивни дизајн реализовао је Марко Тодоровић, а координатор пројекта је Марко Савић.  Продукцију потписује LiveViewStudio.

 Изложба траје до 31. марта 2020. године.