ГОДИНА АКАДЕМИКА НИКОЛE ДОБРОВИЋA

Српска академија наука и уметности у 2022. обележава Годину академика Николe Добровићa (Печуј, 12. 2. 1897 – Београд, 11. 1. 1967), једног од најзначајнијих српских и југословенских архитеката модерног доба.

Својим пројектима, плановима, конкурсним радовима, изведеним објектима, текстовима и наставним радом умногоме је допринео урбанотворним пионирским тенденцијама архитектуре свог времена.

Мобилизација је прекинула његове студије архитектуре започете 1915. године у Будимпешти. Наставио их је  1919. у Прагу, где је дипломирао и радио као архитекта пројектант, прво у престижним прашким архитектонским канцеларијама, а  после ослобођења и у сопственој пројектантској канцеларији.

Професор Добровић се 1943. године прикључио антифашистичком покрету, а потом започео своје жустро професионално залагање за интензивну и убрзану обнову ратом разорених градова. Радио је на стварању Генералног плана послератног Београда и именован је за руководиоца изградње Новог Београда.

Као професор урбанизма на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, Добровић је ширио своја искуства практичара и носиоца прогресивних градитељских идеја, тако да се, под његовим снажним идејним и образовним утицајем, формирао низ генерација, међу којима сe мноштво градитеља касније афирмисало у земљи и иностранству.

Посао теоријског промишљања и искуства пројектовања преточио је и у писано дело, остављајући иза себе четрнаест књига из области историје, теорије и технике урбанизма и савремене архитектуре као и велики број текстова, студија и есеја, у којима је, између осталог, сугестивно и успешно заступао принципе „Теорије архитектуре покренутог простора“, што ће га учинити јединственим архитектонским мислиоцем код нас  и у свету.

За своје стваралаштво и укупно дело Никола Добровић је добио низ веома значајних признања.

За дописног члана САНУ изабран је 1961, а за редовног 1965. године. Поред тога био је члан ЈАЗУ (од 1963) и почасни члан Краљевског института британских архитеката (РИБА).

Академик Добровић је оставио снажне и оригиналне трагове у простору, а осим у Југославији, стварао је у Чешкој и Мађарској. Подстицајношћу и актуелношћу својих идеја остварио је свевремени утицај и стекао велики број следбеника и поштовалаца.