И ОВО ЈЕ СРБИЈА

Од 29. маја до 15. јуна 2018.

Изложба путописних фотографија „И ово је Србија“ мр Зорана Цветковића, у организацији Академијског одбора за село САНУ, визуелно приближава и приказује лепе и тешке теме. Лепе теме су представљене кроз фотографије путовања до удаљених села и сеоских окружења, уз настојање да се привлачним и несвакидашњим сликама удаљених српских насеља иницира оптимизам. Избор тешких мотива треба да, посредством фотографија јавних и приватних објеката, пружи увид о степену очуваности или девастације градитељског наслеђа и позове на друштвену акцију. Поред фотографија предела и сеоске архитектуре, посетиоци имају прилику да виде и фотографије људи које је аутор сретао на својим путовањима кроз српска села.

Према речима академика Драгана Шкорића, Академијски одбор за село САНУ  проблемима српског села бави се већ шест година кроз научно-стручне скупове и округле столове, разматрајући највеће проблеме и дајући предлоге и решења.

„Захваљујући љубави према  селу и лепоти сеоског амбијента, с намером да сачува успомене на напуштене куће и имања, мр Зоран Цветковић, крећући се по врлетима Србије, својим фото-апаратом је снимио  преко 10.000 фотографија посвећених пропадању наших села. Заједнички смо из ове пребогате колекције одабрали одређен број фотографија и припремили изложбу под називом ’И ово је Србија’. Жеља нам је да упознамо ширу јавност са пропадањем сељана, села, материјалних добара и, речју, наше прелепе Србије”, објашњава академик Шкорић.