МОМЧИЛО СТ. МОКРАЊАЦ – ХЕМИЧАР, ПРОФЕСОР, ТОКСИКОЛОГ

ОД 16. АПРИЛА ДО 4. МАЈА 2019.

Ове године се навршава 120 година од рођења Момчила Ст. Мокрањца (1899 – 1967), хемичара, професора и токсиколога, чији је допринос развоју фармације у Србији немерљив. Познат у широким међународним оквирима, Момчило Ст. Мокрањац поставио је основе српске и југословенске токсикокологије, оставивши дубок траг у највећим домаћим, научним институцијама – од Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, преко Медицинске високе школе па до Хемијског института САНУ.

Посетиоци ће бити у прилици да виде оригинална документа и фотографије из живота и рада професора Момчила Ст. Мокрањца, као хемичара Државне хемијске лабораторије, шефа Одељења за испитивање плементих метала Народне банке тадашње државе, професора и управника Института за токсиколошку хемију Фармацеутског факултета у Београду, али и релевантне публикације међу којима је и први уџбеник из токсиколошке хемије на српском језику „Токсиколошка хемија“ (1949) који је проф. Мокрањац написао по угледу на француску уџбеничку литературу.

Циљ изложбе је да осветли његов лик и дело и подсети ширу јавност на још једног великана који долази из породице Мокрањац.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ