ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 20 ГОДИНА НОВИХ АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА НЕОЛИТСКОГ НАЛАЗИШТА ВИНЧА

Од 3. јула до 10. августа

Аутори: Проф. др Ненад Тасић и Кристина Пенезић
Организатори: Центар за дигиталну археологију при Филозофском факултету у Београду и Галерија науке и технике САНУ

Током јула и августа у Галерији науке и технике САНУ може се погледати изложба „Форензика древности – 20 година нових археолошких истраживања Винче”, чији су аутори проф. др Ненад Тасић, професор Филозофског факултета у Београду, и Кристина Пенезић из Института Биосенс у Новом Саду.

Непосредан повод за одржавање изложбе је значајан јубилеј у археологији Србије. Ове године се навршава 20 година од почетка нових истраживања светски значајног неолитског налазишта Винча. Године 1998. започета је трећа серија ископавања која је имала за циљ примену најсавременијих метода археолошких ископавања и документовања, али и најшире укључивање колега из различитих струка у добијање нових археолошких сазнања. Изложба представља методе, анализе, процесе и резултате који су добијени током последњих 20 година.

Биће представљени неки од најзанимљивијих налаза из протеклих 20 година, као што су керамичке фигурине, минијатурне посуде, поклопци и перле од денталијума. Поред тога, изложба презентује резултате и методе анализа које су вршене на материјалу с локалитета Винча у протеклих 20 година. Учешће стручњака из других области и дисциплина постало је саставни део археолошког истраживања у Винчи. Рађене су бројне физичко-хемијске анализе биљних остатака, плодова, семена и полена, животињских костију, остатака хране из керамичких посуда, анализе седимената, снимања терена из ваздуха, али и геофизичко испитивање археолошких остатака који још увек нису ископани. Занимљиво је и да су органски остаци апсолутно датовани, тако да имамо прецизно одређено да је праисторијски живот на овом локалитету трајао око 800 година. Захваљујући овим мултидисциплинарним истраживањима, данас смо у могућности да представимо свакодневни живот у доба неолита на локалитету Винча са много више детаља. Ископавања која су стално развијана и унапређивана током последњих 20 година, уз помоћ најсавременијих метода, довела су до значајних могућности за археолошку интерпретацију и у потпуности одговарају репутацији коју локалитет Винча има у светској стручној јавности.

У оквиру изложбе планиран је пратећи програм који ће чинити  предавања и радионицe. Четвртком, од 18 часова, у Галерији ће бити  одржана предавања посвећена локалитету Винча и стручна вођења аутора и сарадника на изложби, док ће се суботом, у термину од 10.30 до 13 часова, одржавати радионице за најмлађе. Изложба ће трајати до петка, 10. августа.