Изложба „Осликавање храма књиге – Избор из Ликовне збирке Народне библиотеке Србије” у Галерији САНУ

Изложба „Осликавање храма књиге – Избор из Ликовне збирке Народне библиотеке Србије”, чији су аутори Мирјана Симоски и Душан Злоколица,  отворена je  14. новембра, у Галерији САНУ.

У години у којој Народна библиотека Србије обележава 50 година од свечаног отварања првог наменски грађеног здања за националну библиотеку планирана је изложба радова из њене ликовне збирке, првенствено дела која су означена као културно добро Републике Србије, а која од реконструкције Библиотеке 2007. године до данас нису била доступна јавности.

Изложбу организује Народна библиотека Србије, у сарадњи са Српском академијом наука и уметности.

На овај начин, Народна библиотека Србије излази изван зидина свог здања и представља публици богатство својих недовољно познатих фондова. Слике су долазиле у Народну библиотеку Србије на најразличитије начине: донацијама, у виду легата, поклонима, откупима, па и склањањем у ову културну институцију у кризним ситуацијама како би се поједина дела сачувала, а  где су остала и до данас, поставши интегрални део збирке.

Аутори изложбе и пратеће публикације су Мирјана Симоски, из Службе за програме из културе и односе с јавношћу, и Душан Злоколица, уредник културних програма Народне библиотеке Србије.

Изложба ће моћи да се погледа до 10. децембра.

КАТАЛОГ