Изложба „Свет и време Слободана Јовановића (1869–1958)” у Галерији САНУ

Поводом 150 година од рођења Слободана Јовановића, у оквиру програма којим Српска академија наука и уметности обележава јубилеј истакнутог српског научника, у Галерији САНУ,од  5. до 27. новембра може се погледати изложба „Свет и време Слободана Јовановића (1869–1958)“, чији је аутор др Борис Милосављевић, виши научни сарадник Балканолошког института САНУ.

Слободан Јовановић, један од најугледнијих научника и професора Београдског универзитета, био је председник Српске краљевске академије, ректор Београдског универзитета, декан Правног факултета, уредник Српског књижевног гласника, председник и потпредседник Министарског савета Краљевине Југославије, оснивач и председник Српског културног клуба. Био је свестрани интелектуалац, образован на престижним универзитетима Европе. Писао је радове из различитих научних области, почев од теорије државе и права, уставног права, политичке филозофије, опште историје и српске историје XIX и XX века, социологије, до проучавања књижевног дела и књижевних и позоришних критика.

Учествовао је у раду четири владе, два пута као председник и два пута као потпредседник.

На политичком суђењу одржаном јула 1946. године у Београду, Слободан Јовановић је осуђен у одсуству на двадесет година робије с принудним радом и конфискацију целокупне имовине. Умро је у Лондону 1958. године. Почетком деведесетих година поново су објављена његова сабрана дела. Рехабилитован је 2007, а 2011. године су његови посмртни остаци пренети у Београд.

На изложби су приказани сви релевантни аспекти живота и рада Слободана Јовановића, као и културне и друштвено-историјске околности и прилике у којима је деловао и радио. Осветљен је његов допринос културно-историјској и правно-политичкој науци и  представљена нова открића и ауторска тумачења порекла, уобличавања, развоја и домета Јовановићеве интелектуалне и друштвене заоставштине, док ће већ постојећа сазнања бити допуњена новооткривеним подацима и архивском грађом.

Стручна ауторска вођења су средом и недељом у 18 сати.

У оквиру јубилеја, у САНУ  се 7. и 8. новембра одржава и научни скуп, а у плану је објављивање монографије о Слободану Јовановићу.

КАТАЛОГ