Изложба у Галерији САНУ „Великани српског градитељства – од Инџинирске школе до данас“

У среду, 30. марта, у 19 сати, у Галерији САНУ биће отворена изложба  „Великани српског градитељства – од Инџинирске школе до данас“, чија је ауторка Јасмина Његован-Поповић, историчарка уметности и уредница издавачке делатности Грађевинског факултета Универзитета у Београду.  Рецензенти изложбе су академик Миодраг Марковић и проф. др Миодраг Јовановић.

Изложба се организује у сарадњи са Музејом науке и технике из Београда и представља једну од манифестација којом Грађевински факултет обележава 175 година свог постојања.  Пројекат обједињује животе и дела доајена инжењерске струке који су својим радом исписали историју српског градитељства и геодезије и историјат Грађевинског факултета.

Изложбена поставка кроз архивске материјале приказује историјат ове чувене високообразовне  институције – од почетка формирања Инџинирске школе 1846. године до оснивања и развоја Грађевинског  факултета. Академски и градитељски подухвати  инжењера  Грађевинског факултета чине део наслеђа које баштини и Српска академија наука и уметности, будући да се међу знаменитим професорима и грађевинским инжењерима, чија су дела и биографије представљени на изложби, налазе и имена 24 академика.

Поставку изложбе  чине: штампани и архивски материјали који приказују историјат Факултета, биографије и дела   академика – професора Факултета и знаменитих инжењера, као и макете изведених објеката  професора Грађевинског факултета. Публика ће моћи да види  вредне експонате – инструменте и прибор грађевинских и геодетских инжењера из друге половине 19. и 20.  века. Завршни део поставке представљају мултимедијалне презентације најзначајнијих грађевинских подухвата у Србији од средине 20. века  и капиталних пројеката Грађевинског факултета, као свеобухватни приказ онога што данас Факултет представља.

Циљ изложбе  је да се  публика упозна са  академским и градитељским подухватима и биографијама грађевинских и геодетских инжењера и професора Грађевинског факултета, чија дела представљају значајан сегмент културног наслеђа Србије.

Изложба ће бити отворена до 3. маја 2022. године. Покровитељ изложбе је Инжењерска комора Србије.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ