ЛЕТЊА ШКОЛА И МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ ФИЗИКЕ ЈОНИЗОВАНИХ ГАСОВА У САНУ

Summer School and International Symposium on the Physics of Ionized Gases – SPIG 2022  (Летња школа и Међународни симпозијум физике јонизованих гасова)  биће одржани у Српској академији наука и уметности од 5. до 9. септембра. Отварање је предвиђено за понедељак, 5. септембар, у 9.30, у Свечаној сали САНУ. Реч је о најдуговечнијем симпозијуму физике у Србији, који је покренут пре 60 година.

Симпозијум покрива четири области: процесе атомсих судара, интеракцију честица и ласерског зрачења са површинама, плазму ниских температура и астрофизичку и фузиону плазму. Све ове дисциплине имају велики значај у бројним применама, међутим, због развоја специјализованих међународних конференција, све је ређе да се тако широк спектар тема обрађује на једној конференцији. Како се четири области често преклапају и спајају у бројним фундаменталним студијама и још важнијим применама, SPIG служи као место за размену идеја у четири сродна поља.

Поред формалних презентација научних радова, у оквиру конференције SPIG увек се организује и Летња школа физике јонизованих гасова. Тиме се младим научницима омогућава да представе резултате рада на форуму у којем учествују и неки од водећих светских стручњака из одређених области.

SPIG се одржава сваке друге године и подразумева учешће од 150 до 200 научника из целог света. Овом приликом биће оджан у тзв. хибридном формату – уживо и онлајн.

ПРОГРАМ