Међународни научни скуп „Музика и плес на осовини Исток–Запад: Односи и мобилности”

У организацији Музиколошког института САНУ, Одељења уметности САНУ и Државног конзерваторијума Истанбулског универзитета,  од 4. до 6. септембра, у просторијама Српске академије наука и уметности одржаће се међународни  научни скуп „Музика и плес на осовини Исток–Запад: Односи и мобилности” (Music and Dance on EastWest Axis: Correlations and Mobilities). Свечано отварање биће приређено у понедељак, 4. септембра, у 11 сати, у Свечаној сали САНУ.

На научном скупу, који ће се реализовати на енглеском језику, учествоваће етномузиколози, етнокореолози, музиколози, историчари и антрополози из Србије, Турске (посебно у оквиру билатералне научне сарадње на пројекту TRackeRS), Аустрије, Немачке, Северне Македоније, Бугарске, Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Француске и Уједињеног Краљевства.

Надовезујући се на досадашња проучавања музике и плеса Балкана (посебно на она инспирисана делом Едварда Саида и Марије Тодорове), овом приликом подстакло би се поновно промишљање Истока, с посебним усмерењем према утврђивању заједничких наслеђа, пракси и тенденција у музици и плесу – од нових примена и тумачења концепата оријентализма и постколонијализма, до представљања резултата структурне анализе претпостављених источних утицаја у ширем смислу.

Пленарно предавање по позиву одржаће Џим Самсон, водећи ауторитет у глобалној музикологији, који је у претходној деценији посветио капитална дела музичким праксама Балкана и црноморских земаља. Овом приликом говориће о симболичкој географији Истока и Запада полазећи из музичке и критичке теорије. Из различитих аспеката биће расветљена народна музика Врања, извођаштво Рома у Србији, начини представљања „турског” у музици јужнословенских земаља, осциловање између Истока и Запада на примерима из српске уметничке и популарне музике, проблематизација османског наслеђа, музика и плес у западним дијаспорама, а понудиће се и нова теоријска тумачења инспирисана темом симпозијума.

Током скупа биће представљена скорашња издања Музиколошког института САНУ, а сви учесници имаће и радну посету Националном ансамблу „Коло”.

У оквиру пратећег програма симпозијума биће организован концерт „Звучни пејзажи српског културног простора” у сарадњи с Катедром за етномузикологију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду – у понедељак, 4. септембра 2023, у Етнографском музеју, с почетком у 19 сати наступиће ансамбл „Традиција вива”, а улаз ће бити слободан.

Директан пренос отварања и свих предавања у Свечаној сали САНУ може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

ПРОГРАМ
БИОГРАФИЈЕ УЧЕСНИКА И АПСТРАКТИ