Награда УЛУПУДС-a за издање трећег тома „Речника појмова ликовних уметности и архитектуре

На  66. Међународном београдском сајму  књига Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) доделио је Диплому за допринос историји уметности за 2023. годину САНУ и Заводу за уџбенике за издање трећег тома „Речника појмова ликовних уметности и архитектуре”.

Како се наводи у саопштењу жирија  „’Речник појмова ликовних уметности и архитектуре’ представља издање од велике важности за проучавање историје уметности, због категоризације појмова значајних за разумевање уметности и културе.“

Признања УЛУПУДС-а се традиционално додељују из области илустрације, стрипа, дизајна, комплетне опреме књиге, историје и теорије уметности, као и за монографска издања. Поред већ установљених награда, ове године жири је  доделио похвале и посебна признања ауторима и издавачима  чије су књиге препознате као дела од изузетног значаја за уметност и културу Републике Србије. Овогодишњи жири радио је у саставу: Јелена Павићевић (председница жирија, теоретичарка уметности), Данијела Парацки (дизајн секција) и Дејан Вукелић (дизајн секција).

Трећи том „Речника појмова ликовних уметности и архитектуре”,  као и претходна два тома, остварио је ауторски  тим најеминентнијих стручњака из области ликовних уметности и архитектуре,  који је радио под руководсвом академика Милана Лојаница,  председника Одбора за Речник појмова из области ликовних уметности и архитектуре САНУ, као и главног  и одговорног уредника  сва три тома „Речника”.