Научни скуп „Kомпозитор Василије Мокрањац (1923–1984) – Музика и ћутање“

Научни скуп са међународним учешћем „Kомпозитор Василије Мокрањац (1923–1984) – Музика  и  ћутање“ одржан je   у понедељак, 11. септембра, у Свечаној сали САНУ.

Скуп, поводом обележавања стогодишњице рођења академика Мокрањца, организује Српска академија наука и уметности у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ и Фондацијом Василије Мокрањац. Поздравне речи одржали су  академик Иван Јевтић, секретар Одељења уметности САНУ, Александра Мокрањац и Катарина Томашевић.

Академик Мокрањац дао је свестран и трајан допринос српској музичкој уметности, култури и педагогији. Дипломирао је на два одсека  Музичке академије у Београду: на одсеку за клавир (у класи проф. Емила Хајека) и композицију (у класи проф. Станојла Рајичића).

Василије Мокрањац је најзначајнији српски симфоничар ХХ века. Поред пет симфонија и бројних других дела за симфонијски оркестар, његов опус обухвата и концертантну, камерну и солистичку музику, као и радио-драме и велики број партитура позоришне и филмске музике. Био је редовни професор композиције и оркестрације на Музичкој академији, односно Факултету музичке уметности  у Београду. Бавио се превођењем стручне литературе за потребе своје педагошке праксе. На скупу су своје радове представили аутори из Француске, Португалије и Србије.

ПРОГРАМ СА БИОГРАФИЈАМА УЧЕСНИКА