Научни скуп „Полемички аспекти српског модернизма после 1945. са посебним освртом на деловање чланова Задарске групе“

Дводневни научни скуп „Полемички аспекти српског модернизма после 1945. са посебним освртом на деловање чланова Задарске групе“  отворен је 17. октобра,  у Свечаној сали САНУ.

Скуп, који се одржао у организацији Одељења уметности САНУ,  поводом обележавања стогодишњице рођења уметника- чланова САНУ Милорада Бате Михаиловића (1923–2011) и Миодрага Миће Поповића (1923–1996), окупио је 26 научника и стручњака  из области историје, културе, сликарства, књижевности, филма.

Првог дана резултате својих истраживања учесници су  представили у оквиру панела „Југословенски (историјски) контекст“, а другог дана у оквиру три панела:  „Париз – Београд: везе и утицаји“, „У модернистичком калеидоскопу“ и „Ауторске личности у фокусу“.

Циљ овог научног скупа националног карактера  био је да укаже на другачија сагледавања и нова тумачења српског модернизма и деловања његових главних протагониста у југословенском и међународном контексту, како из аспекта друштвенополитичких збивања и ситуације унутар званичног система уметности,  тако и из ракурса алтернативних естетичких позиција  и различитих уметничких дисциплина.

Научни радови учесника биће публиковани у Зборнику радова.