Научнице у друштву

Тродневна научна конференција „Научнице у друштву“ биће отворена у уторак, 11. фебруара, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ. На отварању ће говорити проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, дописни члан САНУ Тања Ћирковић Величковић, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, и др Мирослава Лукић Крстановић, координаторка пројекта. Потом ће бити приказан документарни филм „Научнице у друштву: значајне, а невидљиве“ и биће отворена изложба научних публикација учесница скупа коју је приредила Биљана Миленковић Вуковић, библиотекар-саветник.

На конференцији ће првог дана бити промишљен и разматран положај научница о/у друштву, док ће у среду, 12. фебруара, сесије бити посвећене научним дисциплинама и родној равноправности. Говориће се и о паралелама у региону и свету, као и о феминистичком знању и образовању кроз историју. Последњег дана конференције, након предавања Светлане Слапшак, кровна тема биће „Бити научница: интерпретације“.

Излагачи су еминентне научнице из различитих области.

Конференција је организована у оквиру пројекта Етнографског института САНУ „Положај научница у друштву и на тржишту рада у Србији“ (Програм партиципације Унеска).

ПРОГРАМ