Научнo-стручни скуп „Будућност села и пољопривреде у Србији”

У среду, 15. маја, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ биће отворен научнo-стручни скуп „Будућност села и пољопривреде у Србији: Структурни проблеми и модели одрживог развоја”.

Овај догађај непосредно је подстакнут најновијим резултатима последњих пописа становништва и пољопривреде које је спровео Републички завод за статистику. Стратешки гледано, скуп се ослања на Национални програм за препород села Србије, који је био резултат сарадње Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности и Кабинета министра за регионални развој. Тај Програм је 2020. године формално усвојен и јавно промовисан, а подржали су га Председник и Влада Републике Србије, великодостојници и представници традиционалних верских заједница и Матице српске, Задружни савез Србије и Задружни савез Војводине, као и већи број угледних аграрних стручњака, културних прегалаца и јавних личности.

Академијски одбор за село САНУ планира да овим скупом отвори нову серију јавних научно-стручних расправа које се тичу демографске одрживости сеоских подручја и економског развоја и модернизације српског аграра уопште, укључујући предстојећа разматрања структурно-развојних проблема посебних грана пољопривреде.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

ПРОГРАМ