Обележен Дан Српске академије науке и уметности

У петак, 18. новембра, свечаним скупом обележен је Дан Српске академије науке и уметности. Том приликом академику Љубомиру Симовићу додељена је награда „Медаља САНУ“ за 2022. годину из области уметности. О стваралаштву антологијског песника, драмског писца и есејисте говорила је академик Јасмина Грковић Мејџор, подсетивши да је академик Симовић дао велики допринос раду Академије и увек бистрим оком изузетног књижевника сагледавао друштвену стварност, те да су његово „дело и делање, путоказ како и куда треба ходити на ползу роду своме“.

Академик Симовић се у обраћању запитао о судбини књиге и књижевности у данашњем дигиталном добу. Нудећи поезију као одговор, нагласивиши да је избор био условљен и актуелним политичким и друштвеним тренутком, један од наших најистакнутијих књижевника прочитао је три своје песме: „Трг од оружја”, „Мишоловку” и „Упоришну тачку”.

У оквиру уметничког дела програма Хор Храма Светог Саве извео је духовне песме: Оче наш Јосифа Маринковић, „Благословен јеси Христе Боже наш” Николе Србина, „Воскресеније Христово” академика Светислав Божић и „Боже, братимства”, Даворина Јенка.

У поздравном говору у Свечаној сали САНУ, академик Владимир С. Костић, председник САНУ,  осврнуо се на протеклих готово осам година које је провео на челу Академије. Истакавши и бројне изазове и притиске  којима је САНУ била изложена, академик Костић  нагласио је да  „чланови САНУ морају остати доследни својој научној и уметничкој компетентности и слободи, као и свом интегритету и поштењу, на фону речи једног од наших оснивача, великог Јована Стерије Поповића: ’Ко преза роду истину рећи, худ је да народ учи’“.