Одржани избори за чланство САНУ

На Изборној скупштини САНУ, која је одржана у четвртак, 4. новембра, изабрано је 12  редовних, 13 дописних и пет иностраних чланова САНУ. Било је укупно 54 кандидата, од чега 13 кандидата за редовне, 36 за дописне, као и 5 кандидата за иностране чланове.

Након тајног гласања критеријуме за чланство у САНУ испунили су следеће кандидати за редовне чланове САНУ: Владимир Ракочевић (Одељење за математику, физику и гео-науке), Владица Цветковић (Одељење за математику, физику и гео-науке), Милош Ђуран (Одељење хемијских и биолошких наука), Велимир Попсавин (Одељење хемијских и биолошких наука), Слободан Вукосавић (Одељење техничких наука), Велимир Радмиловић (Одељење техничких наука), Горан Станковић (Одељење медицинских наука), Бела Балинт (Одељење медицинских наука), Марко Бумбаширевић (Одељење медицинских наука), Миодраг Марковић (Одељење историјских наука), Славенко Терзић (Одељење историјских наука) и Светислав Божић (Одељење уметности).

Међу кандидатима за дописне чланове, којих је било 36, изабрано је 13. Нови дописни члан Одељења за математику, физику и гео-науке је Игор Долинка. У Одељењу хемијских и биолошких наука нови дописни чланови САНУ су Марјан Никетић и Жељко Томановић. Затим, нови дописни чланови су и Миодраг Михаљевић, Владимир Срдић и Владан Девеџић (Одељење техничких наука); Миодраг Лома и Миливој Ненин (Одељење језика и књижевности); Драган Богетић (Одељење историјских наука); Мрђан Бајић, Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Слободан Шијан (Одељење уметности).

Сви предложени кандидати за иностране чланове су изабрани, а реч је о  Чаславу Брукнеру, Слободану Симоновићу, Наталији Нарочницкој, Гинтеру Принцингу и Никити Сергејевичу Михалкову.