Отварање изложбе „У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада“

У уторак, 4. априла,  у 18 сати, у  Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада“. Изложбу ће отворити академик Владимир С. Костић.

На изложби ће бити представљени најзначајнији резултати рада нашег чувеног сценографа и костимографа, универзитетског професора и дописног члана САНУ Миодрага Табачког. Овај изузетан уметник, аутор је више од 300 сценографија и 100 костима за драмске, балетске, оперске и луткарске представе, у Србији, бившој Југославији и иностранству. Добитник је бројних награда  и једини је српски уметник представљен у „Светској енциклопедији уметности спектакла друге половине 20. века“.

На педесет паноа, за сваку годину стваралачког опуса Миодрага Табачког, биће приказане фотографије процеса рада, реализација сценографије и костима, као и документи о  педагошким  активностима, излагачкој делатности, наградама и признањима. Биће изложени и уметнички радови ─ цртежи и слике,  а као пратећи сегмент изложбе, посетиоци ће имати прилику да виде и снимке изведених представа у видео форми.

Tоком трајања изложбе, у среду, 12. Априла, у Свечаној сали САНУ биће организовано предавање из циклуса „Сусрети са ствараоцима – Мастерклас” на коме ће се представити дописни члан САНУ Миодраг Табачки, док ће у среду, 19. априла, у Свечаној сали САНУ бити приређен научни скуп под називом „Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад“.

Публика ће моћи да погледа изложбу у Галерији науке и технике САНУ до 13. маја.