Предавање иностраног члана САНУ Жан-Пола Бледа

Балканолошки институт САНУ, у сарадњи са Амбасадом Француске и Француским институтом, организује предавање иностраног члана САНУ,  професора емеритуса Сорбоне, Жан-Пола Бледа посвећено обележавању 180 година сарадње Србије и Француске у среду, 19. фебруара, у 11 часова, у Свечаној сали САНУ. Жан-Пол Блед ће том приликом говорити о 180 година сарадње Србије и Француске, историјату односа двеју земаља, о политичким, економским и културним везама. Предавање еминентног француског историчара представља закључни догађај обележавања јубилеја – 180-годишњице дипломатских односа Србије и Француске – које је Амбасада Француске организовала током прошле и ове године.

Професор Жан-Пол Блед, германиста и стручњак за историју Средње Европе, један је од најистакнутијих познавалаца политичке и друштвене историје Немачке и Хабсбуршке монархије. Написао је више биографија кључних личности немачке и аустријске историје – о Францу Јозефу, Марији Терезији, Фридриху Великом, Бизмарку и Францу Фердинанду. Добитник је десетак награда великих француских установа.

У сталној је вези са нашим научницима и учесник је скупова које организује САНУ, а приредио је и два зборника посвећена француско-српским односима.

Уводну реч на предстојећем предавању упутиће академик Михаило Војводић. Предавање ће бити одржано на француском језику, са обезбеђеним симултаним преводом.