ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР МИРОСЛАВА КРСТИЋА, ИНОСТРАНОГ ЧЛАНА САНУ

 

Предавање проф. др Мирослава Крстића, иностраног члана САНУ

У уторак, 10 септембра,  у 12 сати, професор на Универзитету Калифорније и инострани члан САНУ Мирослав Крстић  одржаће предавање на тему „Аутоматика: раскрсница техничких, природних и математичких наука“ у Свечаној сали САНУ.

Заснована на математичким принципима, аутоматика је везана за информационе, али и природне науке. На предавању, професор Мирослав Крстић ће говорити о своја два резултата:  backstepping, што је метод за стабилизацију бесконачно–димензионих система моделираних парцијалним диференцијалним једначинама, применљив на осцилаторна струјања, од вишефазних флуида у експлоатацији нафте до загушеног саобраћаја, и о extremum seeking методи за „без–моделну” оптимизацију динамичких система у реалном времену, који је омогућио двестоструко увећање густине микрочипова. Како је сам истакао, „уобичајени осврт на спотицања, техничка и лична, неће изостати.“

Инострани члан САНУ Мирослав Крстић је оснивач истраживачког центра за аутоматику на Универзитету Калифорније у Сан Дијегу, добитник је многобројних награда, аутор тринаест књига и преко 350 радова у  часописима у областима нелинеарног, адаптивног, стохастичког управљања и система са расподељеним параметрима и кашњењем, као и њиховим применама у микропроцесорској и нафтној индустрији. На Електротехничком факултету у Београду је дипломирао 1989, а докторирао је на Универзитету Калифорније у Санта Барбари 1994. код професора Петра Кокотовића, коме је и посвећено ово предавање.