SMARTART КОНФЕРЕНЦИЈА

Дводневна SmartArt конференција биће отворена у четвртак, 23. септембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ. Ова конференција део је међународне манифестације SmartArt 2021 – „Уметност и наука у примени: искуство и визија” коју, по други пут, организује Факултет примењених уметности Универзитета уметности у Београду. Циљ манифестације, чији се разноврсни програм одржава у периоду од 10. до 25. септембра, јесте да укаже на богатство и значај примењених уметности и дизајна, те на бројне и нераскидиве везе између науке и уметности данас.

Конференција у САНУ окупиће преко 200 учесника, научника, стручњака, истраживача и уметника различитих профила из 13 земаља. Пленарна предавање одржаће еминентни научници и стручњаци светског гласа Рудолф Клајн (Мађарска), Стефано Ридолфи (Италија), Сава Чвек (САД) и Емануел Бреон (Француска). Проблематика примењених уметности биће разматрана на осам тематских сесија: историја и теорија примењених уметности; заштита културног наслеђа; примењене уметности и дигиталне технологије; примењена геометрија у уметности; нови материјали и технологије у примењеним уметностима; терминолошки изазови у примењеним уметностима; просторни и обликовни аспекти дизајна; едукативни аспекти у примењеним уметностима.

Како се истиче у позиву, учесници конференције су јединствени у ставу да је прогрес у домену уметности и науке могућ једино кроз узајамну сарадњу и заједничке напоре.

 

ПРОГРАМ