УРОШ ПРЕДИЋ – ДОСТОЈАНСТВО СВАКИДАШЊИЦЕ

ОД 12. МАРТА ДО 26. МАЈА 2024.

Аутори: др Снежана Мишић и проф. др Игор Борозан

Након успешно реализоване изложбе „Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности” у Галерији Матице српске током 2022/2023. године, изложба „Урош Предић­ – достојанство свакидашњице”, у нешто модификованом облику, биће приказана и у Галерији Српске академије наука и уметности, као резултат наставка вишедеценијске успешне сарадње Галерије Матице српске и Галерије САНУ на промоцији и представљању националне уметности и културне баштине. Овога пута две институције спојио је уметник Урош Предић, који је током читавог свог дугог и стваралачки изузетно плодног живота био нераскидиво повезан и са Матицом српском и са Српском академијом наука и уметности.

Под кровом Галерије Српске академије наука и уметности биће представљена уметничка дела из различитих колекција која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред дела из Галерије Матице српске, Српске академије наука и уметности, Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Нарoдног музеја Панчево, Матице српске, Mузеја Српске православне цркве, Патријаршије Српске православне цркве, Епархије браничевске – Цркве у селу Костолац, Епархије бачке – Манстира Ковиљ, Позоришног музеја Војводине, Дома Јеврема Грујића , Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду и многих других, на изложби ће се наћи и радови из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском и Српском академијом наука и уметности, представиће се Предићева основна тематска опредељења. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: „Девојка на студенцу”, „Косовка девојка”, „Надурена девојчица”, „Херцеговачки бегунци” и многе друге. Захваљујући сарадњи са Катедром за рачунарску графику Факултета техничких наука у Новом Саду и примени савремених технологија, на изложби ће бити доступан и иконостас цркве Светог великомученика Георгија у Бечеју.

Изложбу прати истоимени каталог ауторке др Снежане Мишић и проф. др Игора Борозана и изложбена свеска ауторке Јелене Межински Миловановић, музејске саветнице.

ИЗЛОЖБЕНА СВЕСКА
ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ
ЛИНКОВИ ЗА ПРИЈАВУ НА ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ

БРОЈ ПОСЕТИЛАЦА: 97.293

СНИМАК ИЗЛОЖБЕ

ВИРТУЕЛНА ТУРА