МИЛОРАД МИТКОВИЋ
Лекар
(Лебане, 7. 6. 1950 - Ниш, 7. 4. 2021)

редовни члан

Одељење медицинских наука

АУТОБИОГРАФИЈА (видео)

 

Чланство у САНУ
За дописног члана изабран 1. 11. 2012.
За редовног члана изабран 8. 11. 2018.

Област рада
Ортопедска хирургија и трауматологија, биомеханика, експериментална хирургија

Рођен је 1950. године у насељу Лебане где је завршио основно школовање. На Медицинском факултету Универзитета у Београду дипломирао је 1975, а магистрирао 1984. Специјализацију из ортопедије похађао је на Универзитетском клиничком центру у Нишу (1978‒1982), где је одбранио докторску дисертацију под називом „Значај ране примене спољне фиксације у трауматологији локомоторног апарата” (1987). Студијске боравке реализовао је у Београду, Лондону, Оксфорду, Кембриџу, Улму, Хановеру, Бриселу, Москви, Риги, Тибингену и Давосу.
По завршеним студијама, радио је као лекар опште праксе. На Медицинском факултету Универзитета у Нишу изабран је за доцента 1993, за ванредног професора 1996, а од 2002. је у звању редовног професора.
Дуги низ година, од 1994. до 2015, био је директор Клинике за ортопедију и трауматологију КЦ Ниш. Уз то, био је оснивач и начелник Ортопедске клинике у Ал-Салам болници у Kувајту, као и гостујући професор АО института у Давосу (AO Research Institute Davos).
Најзначајније научноистраживачке и практичне резултате, који су имали међународни одјек и признања, остварио је у области ортопедске хирургије и трауматологије, биомеханике, експерименталне хирургије, посебно у лечењу прелома костију, у корекцији различитих врста деформитета, у продужењу екстремитета применом Митковићевог спољног фиксатора и комбинацијом спољне и унутрашње фиксације, у артроскопској хирургији колена и уградњи вештачких кукова.
Реализовао 12 научних пројеката (од тога два у Швајцарској), у оквиру којих је патентирао 44 проналаска под својим именом (у земљи и иностранству). Био је аутор или коаутор преко 400 научних радова и шест књига. Објавио је први уџбеник спољне фиксације на српском језику.
Конструктор је система за спољну фиксацију костију који носи његово име (Фиксатор по Митковићу), а који је, после испитивања у Југославији, Србији, Немачкој, Швајцарској, примењен на преко 25.000 пацијената у Србији и иностранству, укључујући и збрињавање рањеника у току сукоба на простору бивше Југославије.
Основао је школу спољне и унутрашње фиксације костију у Нишу, у којој се данас едукују бројни ортопедски хирурзи из земље и иностранства.
Преминуо је 2021. у Нишу.
ОПШИРНИЈЕ

Функције у САНУ
Потпредседник Огранка САНУ у Нишу, од новембра 2016.

Чланство у стручним удружењима
Српска трауматолошка асоцијација, председник; Академија Медицинских наука СЛД; Удружење за изучавање спољне и унутрашње фиксације костију, председник; Међународно удружење ортопедских хирурга и трауматолога; Европска федерација националних асоцијација ортопеда и трауматолога; Европска асоцијација за Трауматологију и ургентну хирургију; Америчка академија за ортопедску хирургију; Међународно удружење за продужење и реконструкцију екстремитета

Уреднички рад
Acta Medica Medianae, Serbia; Acta Facultatis Medicae Naissensis, Serbia

Признања и награде
Велика златна медаља Института за ортопедију и трауматологију из Риге (1988);
Прва награда за проналазак у СФРЈ (1989);
Златна медаља „Eурека”, Брисел (1990);
Златна медаља „Михајло Пупин“ (1994);
Златна медаља „Никола Тесла“ (1996);
Златна плакета Клиничког центра Ниш за високо међународно репрезентовање (1998);
Награда „11. јануар“, признање Града Ниша (2012);
Награда Српског лекарског друштва „Велики печат“ (2014);
Награда „Златни знак“ Универзитета у Нишу (2014);
Медаља „Др Владан Ђорђевић“, ВМА, Београд (2015)