САВА ХАЛУГИН: ПОЗИВ НА ОДУШЕВЉЕНОСТ

ОД 14. МАРТА ДО 14. МАЈА 2023.

Ауторка: Нела Тонковић
Рецензенти: дописни члан САНУ Мрђан Бајић и Чедомир Јаничић

Изложба „Сава Халугин: Позив на одушевљеност” упознаће публику са јединственим делом вајара Саве Халугина, дописног члана САНУ. На изложби ће бити представљене скулптуре, цртежи и слике које је Халугин стварао током свог плодног уметничког рада дугог преко пет деценија. Циљ изложбе је да публици укаже на дело Саве Халугина као форму уметничке доследности и потраге за разумевањем и сједињењем уметничке идеје и медија у којем се она испољава.

Своје прво уметничко образовање Сава Халугин стицао је на Одсеку за ликовну уметности Више педагошке школе у Новом Саду. Исте године када је завршио студије на вишој школи, уписује вајарски смер Факултета ликовних уметности у Београду (1968). У класи професора Јована Кратохвила дипломирао је 1972. године. Шест година касније стекао је и звање магистра вајарства на истој академији. Сава Халугин члан је Удружења ликовних уметника Србије и Савеза удружења ликовних уметника Војводине, као и дописни члан Српске академије наука и уметности. Његова дела налазе се у колекцијама Музеја савремене уметности у Београду, Народног музеја Србије, Савремене галерије Суботица, Српске академије наука и уметности и у бројним приватним колекцијама. Многе његове скулптуре изведене су као дела у јавном простору, у Суботици, Новом Саду, Кикинди и Сомбору.

Стварајући у духу разумевања природе различитих вајарских материјала и трагања за обликом, у делу Саве Халугина издвајају се две велике целине. Прва, везана за рад у камену, обележила је сам почетак Халугиновог стварања и трајала готово двадесет година. Друга, коју карактерише избор бронзе као материјала другачијих својстава, омогућила је уметнику да интензивно истражује и остварује помаке унутар своје уметности од средине осамдесетих година до данас. Посебно место у Халугиновом опусу имају цртежи и слике. Са излагањем цртежа започиње веома рано, већ на почетку своје каријере. Иако су цртежи чести пратиоци његових скулптура, они никада нису дословне скице за „трајнији облик“, увек су аутономна дела.

На изложби ће бити представљен избор Халугинових дела у бронзи, цртежу и слици.

Изложбу прати каталог са биографијом аутора, библиографијом, стручним текстом и интервјуом са уметником (Нела Тонковић, Сузана Вуксановић), уз репродукована дела.