ПУТ ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ

ОД АПРИЛА ДО КРАЈА МАЈА 2021.

Организација: Олимпијски комитет Србије – Олимпијски музеј
Ауторке: мср Наташа Јанковић и др Марија Павловић

Изложба „Пут правих вредности” биће организована поводом 32. Oлимпијских игара у Toкију 2021. и обележавања 110 година од оснивања Српског олимпијског клуба.

Овај значајан јубилеј је прилика да се представи историја олимпијског покрета у Србији, али и генеза настанка савременог олимпизма као јединственог феномена модерног доба. Концепт изложбе се базира на мултидисциплинарном приступу и коришћењу савремених технолошких решења за интерпретацију спортско-историјског културног наслеђа у Србији.

Поставка се састоји из три целине. Прва целина обухвата историју модерних олимпијских игара и преглед о учешћу наших олимпијаца од 1912. до 2016. са подацима о самим играма, занимљивостима, друштвеним околностима и члановима наших делегација. Другу целину представља архитектура спортских објеката Београда која је почела да се развија средином XIX века и прешла велики развојни пут до данас, мењајући свој облик и намену у односу на тадашње промене. Трећа целина посвећена је Олимпијским играма у Токију 2021. године у оквиру које ће бити представљени спортови и спортисти који ће наступати за Србију.

Изложба je осмишљена тако да кроз идеју сећања и идеју историјског континуитета упозна посетиоце о значају и друштвеној важности спорта и олимпијског покрета,  кроз прошлост, садашњост и будућност.