НЕДЕЉКО ГВОЗДЕНОВИЋ У ПОТРАЗИ ЗА АПСОЛУТНИМ СЛИКАРСТВОМ

Од 4. јула до 5. августа

Керамике на столу – детаљ, 1975-77, уље на платну

Изложба слика Недељка Гвозденовића биће постављена у Галерији САНУ током јула и августа 2018. године. Повод је обележавање јубилеја – педесет година од оснивања Галерије САНУ – као и сећање на сликара Недељка Гвозденовића, који је преминуо пре тридесет година, а на чији је предлог Галерија основана.

Како Недељко Гвозденовић од 1970. године није имао ретроспективну изложбу у Београду, стекли су се услови за представљање његовог опуса широј јавности, а посебно младим генерацијама које нису имале прилику да се упознају са Гвозденовићевим сликарством.

Један је од најзначајнијих југословенских и српских ликовних уметника 20. века, који је својим радом обележио културни живот престонице у периоду од 1929, када је први пут излагао на Другој јесењој изложби београдских уметника у Уметничком павиљону на Малом Калемегдану, па до смрти 1988. године. Као професор Београдског универзитета, академик и оснивач Галерије САНУ, Гвозденовић је обликовао генерације послератних српских уметника, а завештањем својих дела Галерији САНУ, Кући легата и Музеју града Београда потврдио је своју свест о значају уметности у образовању и културном освешћивању нових нараштаја.

Пројекат је ауторско дело др Дијане Метлић, историчарке уметности и ванредног професор Академије уметности у Новом Саду.