Галерија Огранка САНУ у Новом Саду

Изложбене просторије у згради Платонеума уређене су приликом реконструкције зграде 1989. године. Прва изложба „Слике и темпере 1963–1987” Милана Коњовића приређена је 14. децембра 1989. у ВАНУ; уследиле су изложбе радова Милића од Мачве, 1992. и Милана Кечића, 1993. године, док организовани рад почиње 1994. изложбом Зорана Стошића Врањског.

Од оснивања Огранка САНУ изложбе су учестале и углавном су излагана сликарска и вајарска дела, уз неколико изузетака (нумизматика, археологија, архивски материјал).

Током претходних година одржане су значајне изложбе, као на пример:

Франциско Гоја „Тауромахија“, Албрехт Дирер „Дрворези“, Томе Серафимовски „Споменици и спомен обележја“ и друге.

О годишњем плану рада Галерије стара се Комисија за Галерију Огранка САНУ у Новом САДУ, у чијем су саставу академик Војислав Марић, председник, академик Миро Вуксановић и дописни члан Милан Марић. Предлог плана даје Савет Галерије Огранка САНУ, у којем су академик Теодор Атанацковић, секретар Огранка САНУ, председник Савета, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Дубравка Лазић, редовни професор Академије уметности у Новом Саду, и мр Босиљка Зиројевић Лечић, редовни професор Академије уметности у Новом Саду. Комисија и Савет Галерије обављају избор излагача на основу Конкурса који се расписује у септембру сваке године на сајту Огранка.

Приликом отварања изложбе о уметнику и његовом делу говоре наши угледни критичари уметности, историчари уметности, реномирани уметници и/или знaчајни књижевници.

Уз сваку изложбу Огранак штампа каталог. Највећи број уметника-излагача поклонили су неки од својих експоната Огранку који је тако начинио збирку од стотинак уметничких дела.


Галерија Огранка САНУ у Новом Саду
Конкурс за излагачку сезону

Сви заинтересовани који желе да излажу у Галерији Огранка САНУ у Новом Саду у 2019. години своје пријаве могу доставити у периоду од 15. октобра до 15. децембра 2018. године на адресу: katarina_b@uns.ac.rs, контакт особа: Катарина Барајевац, руководилац Сектора Огранка САНУ у Новом Саду.

Услови конкурса:

 1. Конкурс је отворен за све уметнике из свих области уметничке делатности. Уметници задржавају потпуну слободу избора теме и технике.
 2. Уметници конкуришу са оригиналним ауторским целинама.
 3. Радови треба да буду опремљени за излагање.
 4. Пријава треба да садржи:
  – молбу за одржавање изложбе
  – биографију уметника
  – портфолио са фотографијама радова и подацима (димензије, техника, година
  настанка, опис ауторске целине)
 5. Пријаве на конкурс, уз пратећу документацију, подносе се на: katarina_b@uns.ac.rs

Plan Galerije